Skip to content

Belo meso

Belo meso

Piščanec je pogosto uživano belo meso. V kulinariki je belo meso, meso, ki je pred in po kuhanju blede barve. Pogost primer belega mesa je svetlejše meso perutnine (svetlo meso) iz prsi v nasprotju s temnim mesom iz stegen. Perutninsko belo (“svetlo”) meso sestavljajo mišična vlakna, ki se hitro krčijo, medtem ko rdeče (“temno”) meso sestavljajo mišice z vlakni, ki se krčijo počasi. V tradicionalni kulinariki je belo meso tudi kunčje meso, meso mladih sesalcev, ki se hranijo z mlekom (zlasti telečje in jagnječje meso), včasih pa tudi svinjina.

V prehranskih študijah se za belo meso štejejo perutnina in ribe, ne pa vse meso sesalcev, ki se šteje za rdeče meso. Nekatere vrste rib, kot je tuna, so surove rdeče, kuhane pa postanejo bele. Nekatere vrste perutnine, ki jih včasih uvrščamo med belo meso, so v surovem stanju rdeče, na primer raca in gos. V prehranskih študijah lahko belo meso vključuje tudi dvoživke, kot so žabe in kopenske polže.  Sicer pa prehranske študije in družboslovne študije popularno opredeljujejo “rdeče meso” kot meso vseh sesalcev, “morske sadeže” kot meso rib in školjk, “belo meso” pa kot meso ptic in drugih živali. Nekateri entomologi označujejo užitne žuželke kot “naslednje belo meso”.

Enostavno ga je dobiti, enostavno ga je jesti: belo meso

Belo meso je dobro znano zaradi piščanca in purana, perutninskega mesa, ki imata na splošno manjšo vsebnost maščob kot rdeče meso. Kot smo že omenili zgoraj, se pod belo meso, kljub temnejši, surovi barvi vključujejo tudi številne ribe, zajec in raca.


Leta 1987 je National Pork Board objavil mednarodno kampanjo z naslovom “Pork: The Other White Meat”, ki je oglaševala svinjino kot belo meso, da bi odpravila predstavo o svinjini kot “nezdravem” mastnem mesu (kot je rdeče meso) in spodbudila potrošnike, da nadomestijo takrat “nezdravo” meso z “bolj zdravimi” alternativami, kot je svinjina. Zdaj vemo, da je rdeče meso enako varno kot vse druge vrste mesa in da je svinjina – čeprav bi jo zaradi manjše vsebnosti maščob, neprozorne svetle barve in okusa lahko kulinarično šteli za belo meso – po mnenju kmetijskih ministrstev in znanstvene klasifikacije zaradi vsebnosti mioglobina in kategorije živine rdeče meso.  Mioglobin je skladišče železa, ki se proizvaja v krvi, zato je rdeče barve; na podlagi intenzivnosti barve lahko določimo količino železa in starost živali. Rdeče meso vsebuje več železa, vendar ima tudi belo meso veliko koristi za zdravje črevesja, srca in možganov.

Prednosti belega mesa

Belo meso naj bi bilo dobro za uravnavanje holesterola zaradi visoke vsebnosti polinenasičenih in mononenasičenih maščobnih kislin, kot sta omega-3 in omega-6, ki jih običajno najdemo v ribah. Te maščobne kisline uravnavajo holesterol LDL s holesterolom HDL. Belo meso na splošno vsebuje veliko vitamina B, zlasti B3 in B12 za delovanje možganov in zdravje krvi.

Piščančje prsi in stegna, ki so najpogostejša vrsta belega mesa, veljajo za kopensko žival z najmanj maščobami. Vitamin D je v piščancu in pomaga pri absorpciji kalcija. Fosfor, ki ga najdemo v piščančjem mesu, pomaga ohranjati zdravje kosti in vpliva na pravilno delovanje možganov, skrbi za zdrave zobe in presnovo. Najbolj masten del piščanca je koža, zato se pri dietah z nizko vsebnostjo maščob priporoča, da se koža pred kuhanjem odstrani.

Tudi druga perutnina, kot so puran, raca in gos, vsebuje veliko beljakovin, cinka, železa, vitamina B in magnezija. Zelo pomembno vpliva na zmanjševanje števila kapi, sladkorne bolezni in bolezni srca. Vse vrste belega mesa so odličen vir beljakovin za zdrave kosti, nohte, lase in naravne hormone. Belo meso je odličen dodatek k vsakemu zdravemu krožniku, znana živila, kot je piščanec, pa so enostaven način za uvedbo zdravega mesa v družinski jedilnik.

Prehranske razlike med belim in rdečim mesom
Temu, da je en kos perutnine temnejši od drugega, botruje vrsta mišic, ki jih vsebuje. Temnejše meso vsebuje več mioglobina, beljakovine, ki vsebuje železo in ki mišicam omogoča prenos kisika, potrebnega za aktivnost. Piščanci in purani niso veliki letalci, vendar veliko hodijo, zato je njihovo meso prsi in kril belo, meso nog, bogato z mioglobinom, pa temno.
Da, belo meso ima manj maščob in manj kalorij, zato zdravniki, dietetiki in drugi zdravstveni delavci že dolgo zagovarjajo izbiro belega mesa pred rdečim. Če pa jih primerjamo podrobno med sabo, ugotovimo, da prehranske razlike med njima sploh niso tako velike.

Ali se ribe uvrščajo pod belo meso?
Riba je meso živali, ki se uporablja za hrano, in po tej opredelitvi je to meso. Vendar ga številne religije ne štejejo za meso. Med ribami in drugimi vrstami mesa je tudi več pomembnih razlik, zlasti z vidika njihovih prehranskih profilov in potencialnih koristi za zdravje

Katero je najbolj zdravo belo meso?

Piščanec

Piščanec je ena izmed najbolj priljubljenih vrst mesa.
Ni le široko dostopen in enostaven za pripravo, temveč ga lahko najdete tudi v številnih pripravkih in različicah. Najbolj zdravi del piščanca so prsi brez kože in kosti.

Ena porcija piščančjih prsi s težo 85 gramov vsebuje:

 • Kalorije: 122
 • Beljakovine: 24 gramov
 • Maščobe: 3 grami
 • Ogljikovi hidrati: 0 gramov
 • Niacin: 51 % dnevne vrednosti (DV)
 • Selen: 36 % DV
 • Fosfor: 17 % DV
 • Vitamin B6: 16 % DV
 • Vitamin B12: 10 % DV
 • Riboflavin: 9 % DV
 • Cink: 7 % DV
 • Tiamin: 6 % DV
 • Kalij: 5 % DV
 • Baker: 4 % DV

Zdrava priprava piščanca
Nekateri pogosti načini priprave piščanca so bolj zdravi kot drugi.

Tukaj je nekaj najboljših priprav:

 • Piščanec na žaru. Piščanec na žaru je lahko hiter in zdrav način za povečanje vnosa beljakovin. Razmislite o tem, da bi na žar dodali še nekaj zelenjave, ki bo izpopolnila vaš obrok.
 • Pečen piščanec. Peka piščanca je odlična izbira za večerjo med tednom, še posebej če se trudite shujšati. Pečen piščanec vsebuje malo maščob in kalorij, poleg tega pa je bogat tudi s pomembnimi hranilnimi snovmi.

Nezdrava priprava piščanca
Čeprav je piščanec vsekakor lahko del zdrave prehrane, so nekatere vrste priprave piščanca polne dodatnih kalorij, maščob ali natrija.

Tukaj je nekaj vrst priprave piščanca, ki bi jih morali omejiti ali se jim izogibati:

 • Ocvrt piščanec. Ker je ocvrt piščanec običajno ocvrt in paniran, ima veliko kalorij, ogljikovih hidratov in nezdravih maščob.
 • Piščanec za hitro pripravo. V trgovini kupljeni piščanec iz rotizerije je običajno nasoljen in močno začinjen, kar lahko znatno poveča količino natrija v končnem izdelku. Pogosto je napolnjen še z nezdravimi konzervansi, ki podaljšajo rok trajanja.


Opustite prepričanje, da je belo meso bolj zdravo – tako belo kot rdeče meso imata pozitivne hranilne lastnosti. Kot smo že omenili, belo meso vsebuje manj maščob in kalorij kot rdeče meso, vendar so razlike zelo majhne in verjetno ne bodo bistveno vplivale na vaše splošno zdravje.