Skip to content

Rdeče meso

rdeče meso

Kaj je rdeče meso?
Glavna razlika med rdečim in belim mesom, kot sta piščanec in puran, je v količini mioglobina. Mioglobin je z železom bogata beljakovina, ki prenaša in shranjuje kisik v mišičnih celicah. Rdeče meso je meso sesalcev, ki je običajno surovo rdeče barve. Obstajajo številne nasprotujoče si trditve o vplivu rdečega mesa na zdravje ljudi. Nekateri menijo, da lahko škoduje, drugi pa menijo, da ni povezano z boleznimi ali drugimi slabimi učinki.

Vrste rdečega mesa
Preden začnemo razpravljati o vplivu rdečega mesa na zdravje, je treba razlikovati med različnimi vrstami mesa.
Rdeče meso izvira iz sesalcev in se, kot smo že omenili, tako imenuje zato, ker je surovo rdeče. Primeri rdečega mesa so:

 • govedina,
 • svinjina,
 • jagnjetina,
 • divjačina.

Piščanec, puran in drugo ptičje meso spadajo med belo meso. Ko so kuhani, so beli. Poleg tega, iz katere živali je meso pridobljeno, se lahko razlikuje tudi po načinu reje in predelave. Tukaj je nekaj ključnih izrazov, ki jih morate poznati:

 • Konvencionalno meso. Konvencionalno meso je pridobljeno iz živali, ki jih običajno redijo v obratih za koncentrirano krmljenje živali (CAFO) ali “tovarniških farmah”, ki živali zapirajo in jih hranijo z žitno krmo. Goveje meso, ki ni označeno kot “ekološko” ali “krmljeno s travo”, je verjetno konvencionalno in iz krav iz obratov.
 • Meso, krmljeno s travo. To meso izvira od krav, ki se pasejo na travi in krmi. Ne gojijo jih v obratih CAFO.
 • Ekološko meso. Če želite imeti oznako ekološko meso, mora biti meso pridobljeno od živali, ki prejemajo 100-odstotno ekološko krmo in so gojene na način, ki omogoča pašo in drugo naravno obnašanje. Prav tako ne prejemajo antibiotikov in hormonov.
 • Predelano meso. Ti izdelki so običajno pridobljeni iz konvencionalno vzrejenih živali in so obdelani z različnimi postopki, kot sta soljenje ali prekajevanje. Primeri so klobase, hrenovke in slanina.
 • Nepredelano meso. Meso, ki ni sušeno, dimljeno ali kako drugače močno predelano, se običajno imenuje nepredelano. To pomeni, da sta mleto goveje meso in svinjska ribica nepredelana. Ker pa je vse meso do neke mere predelano, da ga lahko kupi potrošnik, se izraz “nepredelano” v resnici nanaša na minimalno predelano meso.

Prehranska vrednost rdečega mesa
Rdeče meso vsebuje veliko hranilnih snovi. Na primer 113 gramov 80-odstotno pustega mletega govejega mesa zagotavlja:

 • Kalorije: 287
 • Beljakovine: 19 gramov
 • Maščobe: 23 gramov
 • Ogljikovi hidrati: 0 gramov
 • Vitamin B12: 101 % dnevne vrednosti (DV)
 • Cink: 43 % DV
 • Selen: 31 % DV
 • Niacin (vitamin B3): 30 % DV
 • Železo: 12 % DV

Beljakovine v govedini so popolne, kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih moramo ljudje dobiti s hrano. Človeško telo potrebuje beljakovine za rast in vzdrževanje mišic in tkiv. Govedina je tudi odličen vir vitamina B12 – v vodi topnega hranila, potrebnega za delovanje živčnega sistema – in cinka, minerala, ki je ključen za imunski sistem.

Način vzreje mesa lahko vpliva na hranilno sestavo. Na primer, govedina, krmljena s travo, običajno vsebuje manj skupnih in nasičenih maščob ter več maščobnih kislin omega-3 v primerjavi z govedino, krmljeno z žitom.
Vendar je vse rdeče meso objektivno hranljivo, saj vsebuje beljakovine, maščobe in številna mikrohranila. Konec koncev so razlike v prehranski sestavi med govedino, ki je krmljena s travo, in govedino, ki je krmljena z žiti, precej majhne.
Visoko predelano meso, kot sta slanina in klobase, ima bistveno drugačen prehranski profil kot manj predelani kosi mesa. Zlasti pogosto vsebujejo veliko soli in drugih konzervansov. Zato je pri preučevanju učinkov mesa na zdravje pomembno razlikovati, katera vrsta mesa je bila vključena v posamezno študijo. Številne študije o rdečem mesu lahko združujejo predelano in nepredelano rdeče meso, kar otežuje ugotavljanje razlik.

KATERO RDEČE MESO JE NAJBOLJ ZDRAVO?
Obstajajo dokazi, ki kažejo, da rdeče meso in predelano meso, kot sta slanina in klobase, niso koristni za vaše zdravje. Kadar koli se odločite za rdeče meso, naj bo to čim bolj pusto meso, ki ga lahko najdete, in njegova količina naj bo omejena.

Upoštevajte naslednje:

Svinjina: Izberite pusto svinjino, kot so svinjska pečenka, ledja in narezki na sredini. S svinjine odrežite vidno maščobo. Izogibajte se izdelkom, kot sta klobasa in slanina.
Steak: Izberite bolj puste kose zrezkov, kot so flank, okrogla pečenka, sirloin, tenderloin in ball tip. Ti kosi imajo navadno manj kalorij in maščob ter več beljakovin kot nekatere druge možnosti. Z zrezka odrežite vidno maščobo.
Mleto meso: Na voljo je različno mleto meso – piščančje, puranje, svinjsko in goveje. Preberite oznake in izberite meso, ki vsebuje vsaj 90 % pustega mesa (ne več kot 10 % maščobe).

Pri pripravi rdečega mesa se osredotočite na suhe načine kuhanja, kot so peka, pečenje, pečenje na žaru, praženje, kuhanje v vodi ali cvrtje na zraku.

Kako pogosto naj bi jedli rdeče meso?
Poskusite omejiti uživanje rdečega mesa na 1 do 2 porciji na teden. Če imate bolezni srca ali povišan holesterol, je priporočljivo še bolj omejiti uživanje rdečega mesa.

Ali je rdeče meso dobro za vas?
Rdeče meso ni slabo. Odvisno od vrste lahko vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so pomembni za vaše zdravje. Rdeče meso je bogat vir beljakovin, nasičenih maščob, železa, cinka in vitaminov skupine B.
Železo je potrebno za prenos kisika v rdečih krvničkah. Pomanjkanje železa se pogosteje pojavlja pri otrocih, starejših ljudeh in nosečnicah.  Železo je na voljo tudi v temnozelenih listnatih rastlinah, fižolu in žitih, vendar ga telo najbolje absorbira iz rdečega mesa. Cink je v telesu potreben za sintezo DNK in pomaga pri učinkovitem delovanju imunskega sistema. Med vitamini skupine B, ki jih je v rdečem mesu veliko, sta tudi vitamin B6 in vitamin 12. Vitamin B6 je koristen za imunski sistem, vitamin B12 pa za živčni sistem. Pri ljudeh, ki jemljejo zdravilo za sladkorno bolezen metformin, je tveganje za nižjo raven vitamina B12 večje. 
 

Ali je opustitev uživanja rdečega mesa koristna za zdravje?
Idealna je rastlinska prehrana, ki vključuje veliko sadja, zelenjave, žitaric, stročnic in oreščkov, kot je sredozemska prehrana, ki vključuje tudi ribe in drugo belo meso. Ljudje, ki ne jedo rdečega mesa (ali ga močno omejijo), običajno zaužijejo manj kalorij in maščob ter imajo manjše tveganje za bolezni srca in smrt.

Zakaj je uživanje rdečega mesa škodljivo?
Od zdravstvenih zapletov do vplivov na okolje – tukaj so štirje razlogi za zmanjšanje uživanja rdečega mesa:

 • Potencialno povzroča raka. V neki študiji so predelano meso uvrstili med rakotvorne snovi 1. stopnje, torej v isto kategorijo kot cigarete in alkohol.
 • Zdravje srca in ožilja. Podatki vedno znova dokazujejo, da je rdeče meso povezano z visokim holesterolom, kar povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Uživanje manjše količine mesa je povezano tudi z manjšo stopnjo debelosti pri otrocih in odraslih.
 • Visoki stroški. Meso je precej dražje od vegetarijanskih beljakovin, kot so fižol, oreščki in tofu. Z zamenjavo enega vsejedega obroka z vegetarijanskim lahko prihranite denar.
 • Okolje. Reja govedi slabo vpliva na okolje. Več kot 30 % žit, pridelanih na svetu, se pridela za govedo. Govedo samo proizvaja velike količine toplogrednih plinov. Zmanjšanje uživanja mesa ni le zdravo za vas, ampak tudi za okolje. Zmanjšanje porabe mesa bo pomagalo ohraniti naš planet zdrav za prihodnje generacije.

NAČINI ZA ZMANJŠANJE UŽIVANJA RDEČEGA MESA

 • Sprejmite brezmesni ponedeljek. Če trenutno vsak dan jeste meso, izberite en dan v tednu za pripravo vegetarijanskega obroka. Na nacionalni ravni obstaja gibanje za vegetarijansko prehrano ob ponedeljkih, vendar če vaši družini ustreza drug dan, izberite ta dan!
 • Poskusite vegetarijanske recepte. Za lažjo pripravo vegetarijanskega obroka poskusite pripraviti tri do štiri priloge.
 • Začnite kuhati z morskimi sadeži. Enkrat na teden pripravite ribe ali druge morske sadeže. Uporabite svežo, zamrznjeno ali konzervirano zelenjavo in jo vključite v tedenski meni.
 • Rdečo barvo zamenjajte z belo. Ko pripravljate najljubše recepte, ki zahtevajo mleto meso, namesto njega uporabite mleto puranje ali piščančje meso.